Четиримата бивши български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не са извършили престъпление и дори да бъде поискана тяхната екстрадиция от страна на Турция, те няма да бъдат предадени на властите там. Това се казва в официална позиция на Върховната прокуратура на Република България във връзка със случая от 17 април 2008 година.

Тогава при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на Черно море бе прострелян и почина турския рибар-бракониер Ялчин Е.  До инцидента се стигнало, след като турски плавателен съд е навлязъл в български води, вероятно, за да прибере мрежите си, но е бил прихванат от граничните ни власти. Съдебното дирене срещу четиримата гранични полицаи се води в съда в град Къркларели, Република Турция, за съучастие в убийство.

В отдел "Международен" при Върховна прокуратура е получена информация от Дирекция "Международно и оперативно сътрудничество"-МВР, че към момента по искане на турските власти за издирване с "Червен бюлетин" на Интерпол са обявени двама от тях, допълниха от държавното обвинение.

Относно смъртта на турския гражданин Я.Е., българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани.

Още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз.