Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован на разпит в прокуратурата като свидетел на 22 юни, това заяви шефката на пресцентъра на компанията Мая Жекова по повод публикации в някои медии, че бизнесменът е обявен за издирване и още преди два дни е заминал за Германия.

Единственото вярно е, че е извикан като свидетел, г-н Златев ще се яви на посочената дата, увери Жекова, без да потвърди или отрече дали той е в чужбина в момента.

Самият бизнесмен коментира по-късно пред bTV, че е получил призовката в петък и смята да се яви, но не знае за какво го викат, тъй като в нея не пише нищо.

Пред "Сега" Жекова предположи, че повод за призовката е списъкът, който прокуратурата намери на гърба на снимка в жилището на бизнесмена Атанас Бобоков, който беше арестуван и обвинен за злоупотреби с  боклука заедно с вече бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Срещу имената на известни предприемачи, някои от които вече покойници, стоят големи суми в левове и долари. Самият Бобоков обясни:

"Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки".

Само ден по-късно зам.-шефът на Спецпрокуратурата Ангел Кънев заяви, че списъкът ще се използва, за да бъдат разпитани хората в него.

"Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина", заяви той.

Преди няколко дни бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че следващият бизнесмен, който може "да очаква удар" след Васил Божков, ще е именно Валентин Златев. За него се твърди, че е близък с Красимир Живков, който беше два мандата кмет на родния му град - Правец.

А преди време главният прокурор Иван Гешев каза пред медии, че от кабинета на Златев са го търсили за среща, но той отказал, защото "не се бил срещал с олигарси".

В същото време Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също се активизира, като нахлу със съдействието на полиция и съд в офисите на Българската петролна и газова асоциация и шумно ги запечата.

След като дълги години управлява "Лукойл България", през пролетта на миналата година договорът на Валентин Златев беше прекратен и той стана председател на Контролния съвет. На негово място начело на компанията беше назначен Булат Субаев.