Специализираният съд не уважи молбата за изменение на мярката за неотклонение на сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, и го остави за постоянно в ареста.

Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви в София - "Маринела", и в Пловдив - "Марица", и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

От съдебномедицинска експертиза, приета по време на заседанието, стана ясно, че Вълчо Арабаджиев има заболявания, които обаче са съвместими с условията на арест, предаде БТА.

Той каза пред съда, че средното и висшето си образование е завършил в чужбина и не е подозирал за евентуална незаконна дейност на родителите му. 21-годишният мъж помоли мярката му да бъде променена в по-лека, за да се погрижи за здравето си и да продължи образованието си.

Според съда обаче има достатъчно данни по делото да се предположи, че Арабаджиев-младши е извършил престъплението, за което е обвинен, да извърши ново престъпление и да се укрие, подобно на родителите му. 

Прокурорът по делото Кирил Пейчинов коментира пред медиите, че на този етап Ветко и Маринела Арабаджиеви не са се свързали с прокуратурата и все още не се знае къде се намират. След като прокуратурата проведе акцията в хотелите им беше съобщено, че те са във Франция.

Определението на съда за сина им не е окончателно и подлежи на обжалване.

Има сериозна подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу бизнесмени с обвинение за укриване на данъци и пране на пари - 81 на сто от всички запитани ги подкрепят, показват данни от проучване на социологическа агенция "Тренд", публикувано по-рано днес.