Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителния акт срещу 18-годишния ученик от частна гимназия Владислав А., който на 1 януари м.г. уби баща си при семеен скандал в село Осеново.

Младежът ще отговаря за умишлено убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана – престъпление, за което по закон се предвижда наказание до 5 години "лишаване от свобода". Освен това по време на убийството Владислав е бил непълнолетен.

Момчето, което е руски гражданин, живеело с родителите си във варненското село Осеново. Между съпрузите обаче често възниквали конфликти и скандали, при които 42-годишният баща Антон пребивал съпругата си. През 2018 г. Антон започнал да употребява значителни количества алкохол, след което обиждал жена си и сина си.

На 1 януари 2019 г. в семейството на Владислав отново се разразил скандал. Момчето включило телефона си и решило да записва поредната разправия в дома. Около 18 часа след достатъчно изпит алкохол Антон започнал да бие жена си. Взел пластмасовата тръба от прахосмукачката и удрял с нея съпругата си. Владислав отишъл в хола и извикал на баща си да спре да бие майка му. В това време баща му взел метла с дълга дръжка и започнал да удря с нея и сина си, като обиждал и ругаел и двамата.

Ученикът успял да се изтръгне от ръцете от баща си, взел кухненски нож и нанесъл два последователни удара в шията му, в момент, когато Антон направил захват с ръце около врата на съпругата си и започнал да я души. След ударите мъжът паднал на земята, от раните му струяла кръв. Повиканият екип на Спешна помощ само установил смъртта му.

Като причина за нея експертите сочат острата кръвозагуба, аспирацията на кръв и въздушна емболия, настъпили в резултат от двете прободно-порезни рани. Причина за извършване на убийството, според прокуратурата, е изпадането на Владислав А. в състояние на силно раздразнение, предизвикано от баща му с насилие и тежка обида, и превишаване пределите на неизбежната отбрана. По време на разследването Владислав е съдействал за разкриване на обективната истина.

Очаква се Окръжният съд във Варна да насрочи дата за делото.