Софийският апелативен съд отказа да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека на 37-годишния Орлин Владимиров, обвиняем за жестокото убийство на 33-годишната му съпруга Евгения Владимирова в столичния жк "Лагера", съобщиха от съда.

Прокуратурата днес посочи, че не са налице основания за промяна на мярката, тъй като не е разколебано обоснованото предположение, че Владимиров е извършител на престъплението, както и не е отпаднала опасността да извърши ново.

Според защитника на Орлин Владимиров - Димитър Марковски, обаче мярка "домашен арест" ще постигне целите на закона - ще гарантира присъствието на обвиняемия по вече приключилото на практика досъдебно производство и ще отчете данните за личността му - неосъждан, млад гражданин с добър социален статус.

Другият адвокат на младия мъж посочи, че Софийският градски съд не е отговорил на въпроса опасност от какво престъпление има да извърши Орлин Владимиров. Той добави, че от тежестта на повдигнатото обвинение не би могло да се извлече логичен извод, че има опасност неговият клиент да извърши друго престъпление, ако не е задържан под стража.

Владимиров и защитниците му помолиха съдът да измени мярката в "домашен арест с гривна за наблюдение", което беше отказано от съдебния състав.

В средата на октомври м.г. младата жена беше обявена за изчезнала именно от 36-годишния Орлин. Пред полицаите мъжът обяснил, че Евгения тръгнала за фитнес в съседен столичен квартал, но след това не се прибрала, а телефонът й бил изключен. Близо месец продължи издирването на жената, която бе майка на 6-годишно момченце. В началото на ноември разследващите откриха тялото на Евгения Владимирова, натъпкано в куфар, изхвърлен в хвостохранилище край Перник.

Орлин и Пламен Владимиров бяха задържани и направиха пълни самопризнания.

Двамата съпрузи се скарали, вероятно заради ревност, и Орлин се нахвърлил на Евгения, душил я с ръце, а жената припаднала. Владимиров помислил, че я е убил и омотал четири пъти главата й във фолио, като покрил устата и носа. Всъщност в този момент жената била жива, макар и в безсъзнание.

След това 36-годишният мъж извикал баща си Пламен, който качил тялото на снаха си в личния си автомобил с куфар и го изхвърлил в хвостохранилище край Перник.

На Пламен Владимиров съдът наложи мярка "домашен арест" заради влошено здравословно състояние и нужда от медицински изследвания, докато синът му Орлин остана в затвора.