Михаил Станчев, който застреля в Слънчев бряг бизнесмена Коста Николов и рани 22-годишната Симона Тодорова, остава в ареста. Това постанови Бургаският окръжен съд.

37-годишният мъж бе задържан около 2.30 часа след полунощ в неделя на ГКПП "Лесово" при опит да напусне страната. Няколко часа преди това той застреля в главата 55-годишния собственик на казина и рани 22-годишната Симона в луксозния автомобил на бизнесмена, паркиран пред хотел "Бахами резиденс" в курорта "Слънчев бряг". 

В съдебната зала Михаил Станчев бе доведен с белезници и със засилена охрана. Пред магистратит той обясни, че стрелял в състояние на афект, не търси логика в убийството, просто го направил. След като изстрелял шест куршума по Николов и прострелял Тодорова в слепоочието, взел втория пълнител на пистолета, още патрони и тръгнал към ГКПП „Лесово“.

"Пътувах към Лесово, за да се предам, а не, за да избягам. Бях с оръжие. Доколкото си спомням минах през Ямбол, но не исках там да се предам. Не исках да се върна в Бургас, не знаех какво ще се случи. На границата бе по-безопасно", обясни убиецът.

На въпроси в съдебната зала дали винаги носи паспорта със себе си, 37-годишният Михаил отговори положително. А за изключения си телефон малко след убийството се оправда с това, че не бил на себе си. Станчев разказа още, че имал един пълнител. След стрелбата взел допълнителен от своя каса, където съхранявал боеприпаси за законно притежаваното си оръжие. Не помни кога точно е презаредил пистолета.

Прокуратурата настоя мярката му за неотклонение да бъде "Задържане под стража". От държавното обвинение са категорични, че мотивът за престъплението е ревност. Михаил и Симона са имали кратка връзка, но младата жена отказала тя да продължи.

Адвокатът на Станчев - Красимир Кацарски, каза, че е съгласен с исканата мярка за това, че той е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се полага наказание лишаване от свобода над 15 години, но не и заради това, че е искал да напусне страната и да се укрие.

Михаил също се съгласи с адвоката си. Той не може да обясни логиката си на действие. Преди убийството употребил алкохол, въпреки че по принцип не пиел.

"Аз не търся логика в това нещо, просто съм го направил, не зная как", каза обвиняемият.

Окръжните магистрати го оставиха в ареста за постоянно, като изтъкнаха, че по делото са събрани достатъчно доказателства, че той е извършител на убийството, включително и собствените му признания. Според съдия Стойков, Михаил е искал да напусне страната, а не да се предаде на граничните власти. Той е взел паспорта си, изключил е телефона и е бил зареден с боеприпаси, което е доказателство, че е искал да избяга от България.

Междувременно от болницата в Бургас съобщиха, че 22-годишната Симона е с тежки мозъчни увреждания и състоянието й е критично. Снощи лекарите са опитали да изведат младата жена от медикаментозната кома, в която я бяха поставили, но тя не се е събудила и е изпаднала в дълбока кома.