Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния Денис Мустафа Кемал Ал Гаази, който на 9 януари уби с нож 32-годишния Илиян Илиев в столичния жк "Люлин".

Денис Ал Гаази, който е от смесен брак на българка и сириец, бе обявен за общодържавно издирване на 10 януари, след като предната вечер нападна с нож група млади мъже, пускали фойерверки в района на блок 225 в "Люлин"-2. Денис, за когото се твърди, че е наркозависим, се подразнил от зарята, която празнуващите организирали по повод раждането на дете на един от тях. Един от ударите с хладното оръжие попаднал на 10 см от гръкляна на 32-годишния Илиян И. Раненият мъж издъхнал в линейката на път за болницата.

След като прокуратурата му повдигна задочно обвинение за умишлено убийство, на 11 януари 24-годишният мъж сам се предаде в полицията.

Днес Съдебна охрана доведе обвиняемият в съда с оковани ръце и крака. Софийският градски съд прие, че има всички основания Ал Гаази да остане в ареста, тъй като събраните до момента доказателства сочат, че именно той е извършител на тежкото умишлено престъпление.

Спорно е само обстоятелството за конкретните причини за нанесения удар с нож. Според част от свидетелите, които са в приятелски отношения с 24-годишния Денис, той е бил провокиран от компанията на жертвата. Останалите свидетели обаче са дали противоположни показания, като са заявили, че Ал Гаази се е държал агресивно.

В определението си съдът отбеляза, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че има данни за системна употреба на високо рискови наркотични вещества от страна на Денис.

Справката за съдимост на Ал Гаази пък е показала, че той все още е в изпитателен срок по друга присъда.

Беше ме страх за живота ми, те ме нападнаха, студент съм и искам да завърша обучението си и да се грижа за дядо ми, който е инвалид, каза пред съда мъжът.

Решението на градските магистрати може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.