Апелативният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 42-годишния Илия Стоичков, обвинен за умишленото убийство на доц. Стефан Нейков, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

На 3 юли Стоичков преби по особено жесток начин 71-годишния преподавател с бухалка в района на село Оризари. Прокурорът по делото Георги Пенев вече разкри, че освен жестокия побой, при който Нейков е получил тежки наранявания по главата и тялото, множество кръвонасядания, две рани на главата, емболия, множество счупени ребра и кръвонасядания, обвиняемият Илия Стоичков се изгаврил с него. Той разкъсал аналния отвор на пребития, като е пъхнал бухалката в него. Съпругата на 42-годишния Илия е била студентка на убития и един от мотивите за престъплението е ревност.

В съдебната зала, Стоичков се появи не със служебния си защитник, а с нов адвокат - Красимир Елдъров.

"Не е нужно да се водим по обществените реакции. Да, в случая има смърт, но не трябва да се насочва вниманието само върху едни факти, а други да се пренебрегват", категоричен бе защитникът. Така например - изброи той, факт е, че самият Илия е взел телефона на починалия Стефан Нейков и от него първи е позвънил на тел. 112, Илия е организирал транспортирането на починалия до района на болницата, правил му е изкуствено дишане.

Обвиняемият на свой ред заяви, че не е имал намерение да убива и помоли за по-лека мярка за неотклонение. Съдия Веселин Ганев попита Илия дали се е обадил на телефон 112, той отговори "Да" , след което съдията заяви "Да, ама късно" и го остави в ареста, предаде "Трафик Нюз".

За престъплението, в което е обвинен 42-годишният пловдивчанин, законът предвижда "лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Според магистратите налице са достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението. Това се подкрепя и от направените на местопрестълението огледи, от разпити на свидетели и изготвените фотоалбуми.

Апелативните магистрати са счели, че съществува реална опасност Илия Стоичков да извърши друго престъпление при по-лека мярка, както и да се укрие.

Определението е окончателно.