31-годишният австралиец Джок Полфрйиман, който бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, е подал молба за предсрочно освобождаване, съобщиха от Софийския градски съд.

Делото ще се гледа утре от съдия Руси Алексиев в Софийския градски съд.

Молбата на Полфрийман е подадена чрез адвокат. В нея е записано, че той е излежал повече от половината от наказанието си, както изисква Наказателният кодекс. Освен това не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов - син на психолога и бивш депутат от БСП Христо Монов, бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба от австралиеца, който рани и негов приятел Антон Захариев, след като влиза в конфликт с компания от 16 души.

Престъплението предизвика бурна обществена реакция и протести. Защитната теза на Полфрийман тогава бе, че се е притекъл на помощ, след като видял как младежи повалят на земята човек от ромски произход. През август 2011 година обаче Върховният касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за австралиеца.

През ноември 2016 година Джок Полфрийман успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека. Тогава той получи 3500 евро обезщетение за нарушена свобода на словото, защото бил наказан дисциплинарно, след като подал жалба срещу надзиратели.

Негов адвокат пред съда в Страсбург тогава беше Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК). През 2015 г. организацията номинира Полфрийман за човек на годината, защото защитавал правата на осъдените, но след бурната негативна обществена реакция, смени предложението си.