Трима души са обвинени за най-големия инкасо обир у нас на 5 милиона лева, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Обирът стана през ноември миналата година на паркинг в столичен МОЛ. Тогава маскирани блокираха пътя на инкасо автомобил, който влизаше в търговския център, за да зареди банкоматите там, припомня БНТ. Точната сума, задигната при грабежа, е 5 276 794.11 лв.

Разследващите са установили, че обирът е извършен от групата на Иван Ценков - Турчина, който е обявен за издриване. Единствено на него обвиненията са му повдигнати задочно.

Един от обвиняемите с прозвището Коко ще застане пред съда днес. Прокуратурата е поискала постоянния му арест. Той вече е осъждан за източване на банкови карти.

Другият обвиняем е Михаил Павлов, известен още като Мишо Коня. Той в момента е в затвора, където излежава присъда за друг обир.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група и за въоръжен грабеж в особено големи размери.

Според разследващите от неустановена дата през месец ноември 2021 г. до 15.11.2022 г. тримата са участвали в организирана престъпна група, която е била въоръжена с късо и дълго огнестрелно оръжие и е била създадена с користна цел - получаване на незаконни средства от престъпна дейност (чл. 321, ал. 3 НК).

На 15.11.2022 г. около 07:30 ч. на паркинга на търговския център от служебен инкасов автомобил в съучастие като съизвършители тримата са отнели чужди движими вещи, а именно - парична сума в размер на 5 276 794.11 лв. от владението на двама охранители с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване, посочват от прокуратурата. Установено е, че обвиняемите са насочили оръжие към двамата охранители, накарали ги да слязат от автомобила и да легнат на земята и ги ударили в тила с твърд предмет.

Грабежът е в особено големи размери и извършителите са били въоръжени (чл. 199, ал. 2 НК). За двама от обвиняемите грабежът е извършен в условията на опасен рецидив (чл. 29 НК).