Три обвинения ще бъдат повдигнати на 44-годишния сириец, който беше задържан след преследване от Жандармерия и полиция снощи в Бургас. Той ще бъде подведен под отговорност за трафик на нелегални мигранти от Мароко, за шофиране след употреба на опиати и за неподчинение на полицейско разпореждане, с което се е опитал да осуети извършването на проверка. Това съобщи съобщи на брифинг говорителят на Районната прокуратура в Бургас Зорница Щърбева.

Задържаният Мухаммад Дургаам в джип, натоварен със седем мароканци, е управлявал колата след употреба на опиати. Разследването е установило, че той е със статут на кандидат за бежанец  до декември и живее в бежанския център в Харманли. Представил е документи за самоличност от островната държава Сейнт Китс и Невис и британска шофьорска книжка от Манчестър. Бежанците от Мароко, които е качил в нает от него джип, са влезли в страната от Турция. Те са искали да стигнат до София.

Мухамад Дургам извършил престъплението с цел да си набави имотна облага, но към момента не е установена стойността.

Ако бъде признат за виновен и по трите престъпления, съдът ще направи т.нар. "кумулация". Ще наложи едно наказание, най-тежкото сред определените такива. Най-тежкото е затова, че е подпомагал преминаването на чуждите граждани. Това е лишаване от свобода за срок от една до шест години и глоба от пет до двадесет хиляди лева, обясни говорителят на Районната прокуратура.

Към настоящият момент, той все още не е разпитан в качеството на обвиняем. Прокуратурата тепърва ще изснява кога и как Мухаммад Дургаам е влязъл в страната ни и дали документите му за самоличност са фалшиви. 

При полицейското преследване снощи Мухамад Дургаам е карал колата в насрещното движение и е преминавал на червен светофар, което е отежняващо вината обстоятелство, защото е застрашил живота на много хора.

Той беше спрян, след като се вряза с джипа си в колата на бившия следовател от Несебър Иван Христов.