В Софийския градски съд започна делото за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав. Обвиняем е неговият съсед Румен Тонев.

Румен Тонев посочи пред съда, че е било допуснато съществено процесуално нарушение, тъй като при съдебнопсихиатричната експертиза не е попитан дали иска да присъства адвокатът му. "Впоследствие видях, че в експертизата са вписани факти и обстоятелства, които не съм заявявал по никакъв начин", каза той.

Съдът обаче не констатира съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на правата на подсъдимия, по време на досъдебното производство, и конституира като частни обвинители майката и брата на жертвата.

Според Пламен Гинoв, адвокат на Тонев, клиентът му не е искал да убива. Пред медиите той добави, че множество обстоятелства за случая ще станат известни по време на делото.

Магистратите насрочиха следващото заседание по делото на 15 ноември, когато ще бъдат разпитани свидетели.

Майката на Иван Владимиров - Слава Иванова, каза след заседанието, че справедлива присъда за Тонев би била той "да не излиза повече, това би застрашило друго хора". Според нея убийството на сина ѝ е планирано.

Адвокатът на майката - Николай Димитров, коментира, че Тонев е бивш служител на МВР, уволнен дисциплинарно и осъждан за кражба на боеприпаси. "Как този човек може да има законно притежаван пистолет. Тук има престъпление по служба на районните прокурори, които не са обърнали внимание на жалбите на моите доверители. Тук има престъпление по служба на служители на МВР, които са позволили този човек да има законно оръжие.", каза адвокатът.

През август Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото срещу Румен Тонев за убийството на Владимиров. Той бе застрелян във входа на блока, в който живее, на 8 февруари т.г. вечерта. Тонев е стрелял с пистолет "Байкал". Освен това данни от разследването показват, че Тонев е осъждан на глоба през 1996 г. за незаконно притежаване на боеприпаси. Той е платил глобата си и е реабилитиран.

Според прокуратурата, вечерта, около 22:30 ч., Владимиров отишъл до дома на съседа си. Поводът бил установено зацапване с черна субстанция, наподобяваща машинно масло, по входната врата на дома му, като това не се случвало за първи път. Двамата провели кратък разговор, който прераснал в словесен конфликт, в хода на който обвиняемият взел от дома си законно притежавания си пистолет марка "Байкал", който бил зареден, насочил го към главата на Владимиров и стрелял.