Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, някогашния му заместник Адам Персенски и трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД по обвинението за вноса на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Москов ще отговаря пред Темида по три обвинения. Първото е, че на 9 юли 2015 г. е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче те не са разрешени за употреба в България и не могат да бъдат използвани в имунизационния календар.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв., твърди прокуратурата.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Третото обвинение е за това, че в периода 20 юни - 1 юли 2016 г., като министър и принципал на "Бул Био НЦЗПБ", не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

Прокуратурата поиска от съда делото да премине в съкратено съдебно следствие и да не бъдат разпитани всички над 220 свидетели.

Защитата обаче не се съгласи.

След изслушването на всички страни съдът взе решение да остави само имената на свидетелите, посочени от защитата на подсъдимите. Сред тях са премиерът Бойко Борисов, настоящи и бивши министри - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, Ивайло Московски, Николай Ненчев, Христо Иванов, както и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев и други, съобщи news.bg.

В своя защита Москов коментира, че не разбира в какво е обвинен и че го разкарват като мечка по съдилищата.

"Обвинението срещу мен е все едно съм пресякъл на зелен светофар, нищо от истериите в парламента не е намерило място в обвинителния акт. В него пише, че ваксините са същите като качество. В съда трябва да са тези от ДПС и БСП, които казваха, че са опасни. Прекъснахме артериите, които захранваха тези партии през здравеопазването", заяви той, цитиран от БТА.

Персенски посочи, че разбира отчасти обвинителния акт и запази правото си да не дава обяснения за това.

След края на съдебното заседание адвокатът на Москов - Менко Менков, коментира пред журналисти, че най-важните свидетели по делото са тези, които са вземали възловите решения с Турция по извършване даренията на ваксините.

"Делото ще върви в кратки темпове и ще приключи бързо каквито са нашите искания, отпаднаха и 8-те анонимни свидетели", уточни той и допълни, че с договора с Турция за ваксините България е спечелила пари и здраве.