Софийският градски съд даде ход на делото срещу 35-годишния Георги Семерджиев, обвинен за катастрофата на 5 юли на бул. "Черни връх", при която загинаха 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович.

Бившият футболидст е подсъдим за пет престъпления и се намира в ареста от няколко месеца. Той е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента, като е минал и на червен светофар. Това показва експертиза, направена във връзка с разследването.

На разпоредителното заседание стана ясно, че роднините на загиналите и пострадалите при инцидента искат общо 1 250 000 лева обезщетения.

Адвокатите на обвиняемия поискаха връщане на обвинението на прокуратурата заради допуснати нарушения в обвинителния акт, което нарушавало правото на защита на Семерджиев. Съдът обаче не се съгласи.

Първите свидетели ще бъдат разпитани следващия понеделник, като сред тях ще бъде и полицайката Симона Радева, която след тежката катастрофа беше отстранена от длъжност.

На заседанието присъства и майката на Хариет Стефанович - Диана.

"Нищо не искам да му кажа на Георги Семерджиев. Неговите близки не са се свързвали с мен. Все още не съм много добре. Ще идвам и занапред. Исках да го видя. Мисля, че е безчувствен. Вярвам, че ще има възмездие. Аз съм силно вярващ човек. Рано е да кажа какво ще е справедливото наказание", заяви тя пред журналистите, цитирана от "24 часа".

Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома, разпитани са близо 80 свидетели, изготвени са редица експертизи от 24 вещи лица.

Снимка: БТА

По данните в обвинителния акт, на 17-ата секунда от катастрофата Семерджиев е излязъл от автомобила си и е избягал, като се е укрил в дома си. В колата му са открити 0.65 грама метаамфетамин. Той е шофирал със 116 км/ч над разрешената скорост от 50 км/ч. Открита е ДНК от жертвите по дрехите му.

Установено е, че до инцидента се е стигнало, след като Семерджиев се е ударил косо в таксиметров автомобил, опитвайки да избегне сблъсък с него. След това той удря едната пешеходка, автомобилът се удря в мантинелата и в надземния асансьор, разцепва се на две части, като предната продължава и блъска втората жертва.

Вътрешната проверка в МВР установи, че трима началници на районни управления и бивш ръководител на сектор "Пътна полиция" са осигурявали "полицейски чадър" над Георги Семерджиев. Също така са образувани 44 дисциплинарни производства срещу полицаи.