Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по повод твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че му е упражняван натиск.

Непосредствено преди първия тур на изборите на 29 октомври министърът заяви на председателски съвет в Народното събрание, че му е бил оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов да подписва договори с определени фирми. В последствие на Йоловски и на неговото семейство бе назначена държавна охрана. И Божанов, и Петков отхвърлят обвиненията и ги определят като лъжи. Божидар Божанов все още не е получил призовка.

За случая разказа самият Йорданов, а пред журналисти допълни, че пред разследващите ще каже същото, което каза и в деня след председателския съвет.

Йорданов припомни, че на срещата са присъствали вицепремиерът Мария Габриел, членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) и представители на всички парламе(нтарни групи, с изключение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ).

"12 човека бяхме на мястото, всички чуха какво каза министърът, беше пълен състав на ЦИК, хора от изпълнителната власт. Ще е  престъпление, ако не се обърне внимание на това нещо. Там беше председателят на НС, Мария Габриел, всички председатели на групи. Това не е дума срещу дума, а 12 души са били там. Министърът е потвърдил", каза Йорданов.

Депутатът допусна, че вероятно всички присъствали на този председателски съвет, по време на който са се чули тези заплахи, също ще бъдат разпитвани.

По думите му, ако не се обърне внимание, това ще е престъпление. Тук става дума за корупция в огромни размери и за заплахи, обясни още депутатът.

Тошко Йорданов влезе в 14:00 часа на разпит по случая.

Досъдебното производство се води за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ. От ръководството на прокуратурата обясниха преди дни, че се проверява голям период и се изследва дали има или няма упражняван натиск върху длъжностни лица. "Случаят е достатъчно важен и изисква бързина", коментира зам. главният прокурор Мария Павлова в петък.

По темата за бюджета Тошко Йорданов каза, че той расте в последните четири години с огромни темпове. Външният дълг - също, а благосъстоянието на хората пада, цените са в пъти по-високи, каза Йорданов и допълни, че това го притеснява.

Според него министърът на финансите Асен Василев залага в бюджета за 2024 г. огромни пари, за които се казва, че са за капиталови разходи за министерства. Целта е да се направят улици, водопроводни мрежи. Парите не стигат до общините и се връщат обратно в бюджета, посочи Йорданов. Така, според Йорданов, Василев казвал "колко сме добре с дефицита".