Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков отрече да е заплашвал министъра на електронното управление Александър Йоловски и да му е оказвал натиск за заобикаляне на обществени поръчки за 600 млн лв.

В интервю за "Дневник" той заяви, че това никога не се е случвало и не е разпитван по казуса, след което определи обвиненията по негов адрес като "плоска инсинуация и опит за отвличане на вниманието".

"Никога не съм говорил с този министър за никакви суми, никакви поръчки, нямам идея защо е със засилена охрана", отговори Петков по повод информацията, че Йоловски и семейството му са получили засилена охрана през последните дни.

Охраната е била назначена, по информация на БНТ, по искане на министъра, след като той е бил разпитан в антикорупционната комисия, където е дал показания за изнудване и отправени заплахи към него и семейството му, свързани с възлагането на обществени поръчки в областта на електронното управление за стотици милиони левове.

Според информация, изнесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ Десислава Атанасова и на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, натискът е бил оказван от Кирил Петков и депутата от "Демократична България" Божидар Божанов. Божанов вече отрече обвиненията и обяви информацията за фалшива. Според Петков обвиненията към него пък са "плоска инсинуация".

По повод предстоящия балотаж на местните избори тази неделя Петков заяви, че очаква подкрепа от ГЕРБ за издигнатите за кметове на "Продължаваме промяната - Демократична България", които са срещу кандидати на други формации.

На въпроса  дали търси подкрепа от БСП за предстоящия балотаж тази неделя, Кирил Петков каза, че "няма борса за подкрепа" и че няма да дава насоки към кандидат-кметовете от кого и как да търсят подкрепа. Въпреки това той заяви, че очаква подкрепата на ГЕРБ за балотажите, так където кандидатите на ПП-ДБ се изправят срещу претенденти от други формации.

Според Петков гласуването за кмет на столицата е "специален случай", тъй като ще представлява "самоопределяне не кои са софиянци, а кои сме ние като българи". "Аз не мога да си помисля как би изглеждала България, ако изборът не е Васил Терзиев, това ще бъда криза на самоопределянето", заяви Петков. По думите му формацията се е надявала Терзиев да бъде на балотаж с кандидата за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян, но сега била притеснена, че той ще трябва да се изправи срещу Ваня Григорова, защото зад нея били "крайно левите, екстремистите".

Петков изтъкна като аргумент за това отказа на Григорова да каже за Крим.

"Дори БСП си казва, че Путин е агресор. Нинова (лидерът на БСП Корнелия Нинова - бел. ред.) го е казвала неведнъж, а Ваня Григорова не може да го каже. Ние нямаме нормален социалист, а краен комунист", смята Петков.

На въпрос какво ще стане, ако коалицията загуби местния вот в София, Петков заяви, че той ще носи политическата отговорност за това, но отказа да даде повече детайли и призова този разговор да се води след изборите.

От думите на Петков стана ясно, че една от първите задачи, с които ще се захване ПП-ДБ след възобновяването на заседанията на парламента, ще бъде реформа в службите за сигурност.

Той заяви, че управлението не може да продължи, ако Държавната агенция за "Национална сигурност" не бъде реформирана.

"Ако някъде говорим за пробив в демокрацията, този пробив беше ясно изразен от ДАНС. За мен това вече е червена линия", заяви Петков и намекна, че подозира опит за атака през ДАНС от страна на ГЕРБ и ДПС.