Министърът на правосъдието Цецка Цачева съобщи, че временно е отстранила от работа заместник-началника на Софийския затвор. Причината са започналите дисциплинарни производства с нейна заповед и с цел да бъдат съхранени и обезпечени доказателства.

"Информацията, която е събрана в хода на тази проверка доказва, че има много тежки нарушения", заяви Цачева в отговор на въпрос на заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков във връзка с бягството на двамата затворници от Софийския затвор.

Владимир Пелов, осъден на 30 г. затвор, и Радослав Колев, който излежава присъда от 26 г., избягаха на 3 април, след като преодоляха съпротивата на 3-ма надзиратели, заплашвайки ги с нож и пистолет и стреляха 3 пъти. До момента те не са заловени.

"В деня на бягството бе разпоредена проверка, която се случи на 12 април, относно фактите и обстоятелствата довели до това дръзко нарушение. Искам няколко думи да кажа по отношение на доклада от проверката. 12 лица са индивидуализирани, като допуснали нарушения на носенето на службата, както и такива, които са на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана", каза правосъдният министър.

Тя поясни, че очаква и друг доклад.

"Информирана съм, че много прецизно се изследват заглушителните устройства, които вече са въведени в затвора в Белене, и възможността да бъдат използвани и в други места за лишаване от свобода", допълни Цачева.