Надзирателите вече са предупреждавали, че по начина, по който се охраняват затворите, е истинско чудо, че бягствата не са ежедневни, допълни Радулов.

Той припомни за протестите и исканията на надзирателите.

„Само преди месец бяха протестите на служителите от затворите, едно от исканията им беше да се попълни щатът, този щат, който съществува сега, им позволява единствено да заемат една или две позиции в затвора, а целият затвор всъщност е в ръцете на затворниците”, припомни той.

Радулов каза, че затворниците си имат местно самоуправление, там управлява т. нар. авторитет, най-големият бандит. При такава ситуация истинско чудо е, че не са се разбягали всички, смята Радулов.

"Винаги е имало оръжие в затвора, там се продават и консумират наркотици, разполагат с мобилни телефони", подчерта още бившият главен секретар на МВР.

"Всичко придобива епистоларно-комедиен вид. Оказва се, че в България и годините на прехода чистачката е много важна институция. Когато се намалява администрацията, започва се от чистачките. Вижда се, че тя единствена е тръгнала да оказва съпротива“, коментира Радулов геройството на хигиенистката, която единствена се опитала да спре бягащите рецидивисти.

По думите му обаче, грешка е, че чистачката е хукнала да влиза в конфликт, защото е можело да я застрелят.

Чистачката от затвора: Развиках се защо стрелят по човека >>

Според него главният секретар на МВР трябва да си подаде оставката, тъй като в ГД „Криминална полиция” има звено, което се занимава с обслужването на затворите и то събира информацията какво става вътре.

Коментирайки факта, че правосъдното министерство е имало информация за подготвяно бягство в затвора Радулов припомни и случая с атентата в „Сарафово“.

"Имаше и данни от израелските служби за атентата, но автобусът си избухна. Не е достатъчно да имаш само информация, трябва и да продължиш. Това наблюдение не може да се извърши с обезкървените служители на затворите. Това е една голяма сграда с 2-3 пъти повече затворници, отколкото е капацитета. Надзирателите не могат да си изпълняват нормално задълженията“, каза той.

Радулов даде и пример с американски затвор, който бил посетил през изминалите години. По думите му, в американския затвор е имало перфектна охранителна система, която позволяваше от централната стая да се отключва из заключва всичко, без затворникът да има досег с персонала. Абсурд е да се избяга оттам. А нашия затвор е строен през 1903 година, подчерта той.

Продължавайки темата за затвора, Радулов каза: „Навремето са се чудили хора от Запада как може този затвор да е толкова хубав. Било им отговорено, че чести клиенти на затвора са и политиците. Докато няма там такива клиенти, нещата няма да се оправят“.

Радулов разкри още, че затворът не отговаря на нито един от критериите за затвори. Счита се, че отношението към затворниците е нечовешко. Но отношението към надзирателите е равно с това на затворниците, смята той.

Според него, избягалите затворници няма да бъдат открити.

„Да се надяваме, че тези хора не са решили да отскочат до Гърция за Великденските празници и после да се върнат. По добре да не са тук. За гражданите ще бъде по-добре“, каза още Радулов.

Издирването

От МВР не изключват възможността Пелов и Колев да се опитат да напуснат страната или вече да са го направили. Заради избягалите затворници днес от Гранична полиция обясниха, че засилват мерките за сигурност. 
"Информацията е разпространена и са запознати служителите от граничните контролно-пропускателни пунктове и зелена граница", каза Комисар Румяна Борисова.

Днес по обяд в Ботевград беше арестуван и синът на Владимир Пелов. Началникът на Криминална полиция в областната дирекция на МВР в София комисар Петър Грошлев пък, който е арестувал преди време Пелов описа профила му: "Хладнокръвене, комбинативен, интелигентен, натрениран."