Целта на акциите срещу т. нар. олигарси е да хвърлим на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си…, да ни подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и да ни кажат, че трябва да се задоволим с това. Около тях се завъртяха едни величия от слоевете на комунистическата партия и някой вярва, че това се е случило безвъзмездно?! Дайте да видим как е текъл целият процес и в чии джобове е изтекло онова, което беше създаване 45 години. А не по най-елементарния начин. Това заяви пред bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод арестите на семействата Арабаджиеви и Баневи. Дончева е адвокат на Евгения Банева.

Защо точно бизнесмени като семейство Арабаджиеви, семейство Баневи са попаднали в този списък, това също е интересен въпрос, добави тя. Според Дончева това е свързано с преразпределение на имоти. 

От няколко месеца насам тече един процес на гонка на олигарси така наречена. Аз имах възможност да кажа на няколко пъти, че това повече прилича на механизъм за преразпределение на отдавна раздадено имущество между лицата, които са го раздали и новите им намерения. Дали засегнатите фамилии са в състояние да се опазят, да се откупят, това ще видим”, обяви тя.

По думите ѝ критериите на обвинението за „организирана престъпна група” са станали твърде занижени и това се прави, за да бъде вкарано делото в специализирания наказателен съд.

"Доказателствата на прокуратурата в много от случаите са измислени. Да преследваш олигарси, станали олигарси в резултат на българския модел на раздържавяване на държавната собственост, когато по списък бяха определени богатите хора и тези, които няма да получат хапки, изглежда малко съмнително. От една страна, защото прокуратурата няма за какво да ги търси - ако ги търсите за неплатени данъци или за други някакви престъпни неща, въпрос на доказване е, но би могло да се справят, коментира Татяна Дончева.

Тя каза още, че на участвалия в приватизацията Николай Банев сега се търси наказателна отговорност за това как е управлявал предприятията си, вместо държавата да организира стриктен следприватизационен контрол.

"Ние можем да кажем, че процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив. Въпросът е защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да спазват (купувачите) определени параметри. За да кажем 20 г. след като имуществото е изядено, изпито, че това е несправедливо и ще преследваме наказателно", категорична бе Дончева.

Тя коментира и намерението на управляващите да опростят 8 млн. лв. дълг на Главното мюфтийство. По думите ѝ е свързано с желанието на ГЕРБ да се задържи на власт като осигури кворум в парламента с подкрепата на ДПС.