Софийският градски съд разпитва днес свидетели по делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Ексслужителите разказват как се работело по времето, когато се подготвяло Европредседателството. Срещу Боршош са повдигнати няколко обвинения - за нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда именно в този период.

Министерството на финансите е внесло иск за над 3,4 милиона лева обезщетение, а самият Дворец - за 503 000 лева.

На съд е и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Едно от обвиненията срещу Боршош е за сключени договори с ПР агенции. Прокуратурата твърди, че нямало нужда от тях, защото в НДК имало специален отдел от няколко души именно на такива позиции. Един от тях - Цветомир Стефанов, разказа, че в НДК бил получаван медиен мониторинг, който пък експертите в дирекцията обработвали допълнително, предаде БТА.

Това обвинението смята за дублиращи се дейности. Служителят на пиар отдела уточни, че по договора с частна фирма тя им е давала сутрин доклад от 60-70 страници медийни публикации, касаещи НДК, различни негови събития, както и прилежащите клуб "Перото", ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, театър "Азарян" и пр. Служителят не може да прецени дали техният щатен отдел би се справил сам с работата.

Съдът даде ход на делото в края на миналата година, след като отхвърли искането на защитата за връщане на обвинението заради неясноти.

Преди старта на днешното заседание стана леко спречкване между адвоката на Боршош Ина Лулчева и журналистите, тъй като тя не разрешаваше той да бъде сниман, съобщи "Булфото".

Ина Лулчева

Снимка: Булфото

Мирослав Боршош беше уволнен от НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов го върна. Окончателното му отстраняване се случи, едва след като прокуратурата му повдигна обвинения.