Апелативният специализиран съд е излязъл с решение вчера, 15 юли, за повторно задържане на бизнесдамата Маринела Арабаджиева, след като в края на май беше решено тя да бъде освободена незабавно от ареста заради влошено здравословно състояние.

В продължение на месец и половина подсъдимата е била под домашен арест в жилището ѝ, което не е напускала, т.е. не е нарушила по никакъв начин мярката.

Прокуратурата обаче е изразила съмнение, че Арабаджиева може да се укрие или да извърши престъпление.

Мотивът за повторното задържане е неоснователен и адвокатите й да определят действията срещу нея като репресия и нарушаване на човешките права.

"Това решение е в противоречие със закона и Конституцията, защото мярката за неотклонение е само, ако има опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление. В противоречие и с всички принципи, не обслужва процеса, а очевидно обслужва друга цел", коментира пред bTV адвокат Ина Лулчева.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани през март миналата година в Испания и по-късно ектрадирани у нас. Оттогава са в ареста. В края на ма делото срещу бизнесмена и хотелиер беше спряно, тъй като такова се води срещу него и в Испания, а по европейското законодателство. Той също беше пуснат под домашен арест, но по-горната инстанция отмени това решение и така остава зад решетките.

Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и пране на пари. Според прокуратурата те умишлено са склонявали представляващи търговски дружества да не плащат данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.  

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец". След това придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с редица транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

Синът им Вълчо също беше обвинен в пране на пари в съучастие в престъпната група, но той е на свобода срещу рекордната гаранция от 500 000 лева.

През октомври КПКОНПИ запорира тяхно имущество за над 310 милиона лева.