Специализираният наказателен съд остави в ареста и тримата задържани за отпускане на пенсии чрез фалшиви документи. Те са привлечени към наказателна отговорност след специализирана акция в НОИ - Силистра и София в петък.

Сред тях е Милен Пенчев, който е директор на осигурителния институт в Силистра и баща на певицата Тита. Съдът удовлетвори искането на прокуратурата в ареста да останат началника на сектор "Отпускане на пенсии" в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров. Останалите участници в престъпната схема за източване на НОИ-Силистра - Евгения Мутафчиева, съпругата и синът на Тодоров - Цветанка и Тодор, са пуснати под парична гаранция.

 

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. Прокурорът по делото Николай Димитров коментира пред медиите, че съдът е възприел тезата на държавното обвинение и се е съгласил, че има достатъчно доказателства срещу обвиняемите. В определението си съдът посочи, че има обосновано предположение лицата да са извършили престъпленията, за които са обвинени и че има вероятност да извършват ново престъпление.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка "задържане под стража", като се позова на събрани от МВР-Силистра и ГДБОП доказателства за престъпна група, която е изготвяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки с цел присвояване на пари от бюджета на НОИ-Силистра, съобщи БНР.

Документите са се предавали лично или чрез упълномощено лице, едно от което е задържаният Тодор Тодоров.

На другото задържано лице - Стоянка Симеонова, са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране, като сумите са варирали между 8 и 10 хиляди лева. Плащани са ѝ разсрочено.

В началото на заседанието Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита, поиска делото да бъде гледано при закрити врата заради медийния интерес, че е баща на популярната изпълнителка. Прокуратурата не възрази, но съдът не видя основания затова делото да не бъде публично.

Пенчев обясни пред съда, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година за поне 10-15 случая. Заяви, че лично една от свидетелските по делото - Галина Великова от Икономическа полиция го е помолила за съдействие. В крайна сметка той допусна, че може би е бил подведен.

Прокуратурата обаче обърна внимание в хронологията на събитията и че сигналите са се подавали едва след като е станало ясно, че полицията разследва престъпната схема.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка "задържане под стража" за тримата обвиняеми с аргумента, че те могат да окажат натиск върху свидетелските показания.

Защитата на обвиняемите обаче не видя основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и настоя за по-леките - парична гаранция или подписка. Според тримата адвокати на обвиняемите не са налице доказателства за престъпна група.