Общинският съветник от Несебър Пейко Янков е изпълнявал указания на Димитър Желязков - Очите. Това обясни пред медиите прокурор Детелина Ганчева преди заседанието в Спецсъда за определяне на мярка на обвиняемия.

Прокуратурата иска той да бъде оставен за постоянно в ареста. Янков беше обявен за издирване след акцията от 1 август срещу групата на Митьо Очите, занимавала се с рекет, палежи и наркоразпространение. На 13 август несебърският общинар се яви доброволно с адвоката си в ГДБОП и беше задържан.

Прокурорът обясни, че срещу Янков има три обвинения - за изнудване, участие в престъпна група и умишлен палеж.

Прокурор Ганчева каза още, че Пейко Янков е обвинен за употреба на сила, посредством която са били принуждавани търговци да се разпореждат с имуществото си. Другото е за упражняване на натиск чрез сила с цел пострадалото лице да се откаже от дружествените си дялове в "Хермес груп" ООД. Това било станало по указания на Митьо Очите.

Ганчева допълни, че има множество показания на явни свидетели срещу Янков. Както и изготвени пожаротехнически и ДНК експертизи.

По думите й пет месеца са били използвани СРС-та срещу групата. Разследването е траело две години, като прокурорът обясни, че е преценка на разследващите кога и колко да подслушват.

Според адвоката на Янков Росен Кожухаров той не се е укривал. По думите му неговият подзащитен е бил призован като свидетел, а не като обвиняем. Според него Янков и Митьо Очите се познават. Адвокатът нямал информация какво е правил Янков от 1 август до 13 август.

Прокурор Детелина Ганчева коментира обаче, че Янков два пъти е бил призоваван като обвиняем, не като свидетел. Разследващите са имали данни, че той е бил извън страната и затова е била издадена и Европейска заповед за арест.

Специализираният наказателен съд остави в ареста общинския съветник от Несебър по обвинението, че е изнудвал свои съдружници да се откажат от дяловете си в общата им фирма "Хермес груп". На този етап обаче магистратите не откриха достатъчно доказателства за обосновано предположение, че той е бил член на организираната престъпна група на Димитър Желязков-Митьо Очите, предаде "Флагман".

Няма доказателства, че има съпричастност и към палежа на казино.

Налице са обаче такива за заплахи към хора от бизнеса.

"Не съм виновен за всички тези неща. Искам по-лека мярка", бяха думите на Пейко Янков, преди да чуе решението на съдията.