Надявам се на подкрепа както от обществото, така и от държавата - ние искаме да работим в полза на държавата, а не против нея. Това заяви пред bTV собственикът на фирмата за киберсигурност "Тад Груп" Иван Тодоров, който днес се сдоби с обвинение в тероризъм и международна заповед за арест заради кибератаката срещу НАП.

Вече 3-4 години се опитваме да подобрим сигурността и на частни, и на държавни институции, подчерта той, като призна, че е изненадан от обвинението и е научил за него от медиите.

"Спазвали сме всички правила за съхранение на лични данни, и до ден-днешен ги спазваме", категоричен беше бизнесменът.

Той отрече да е подбуждал сочения от прокуратурата за извършител на хакерската атака Кристиян Бойков, но и посочи, че фирмата няма система за контрол над онлайн активността на служителите: "Не сме пъдари на нашите служители, имаме политики, които те трябва да спазват и вярваме, че го правят".

Разследващите атаката срещу НАП са открили над 500 000 имейла с пароли в иззетите компютри

Тодоров е в Канада, по думите му - на среща на веригата ресторанти, които управлява в България: "Тази среща е ежегодна и подлежа на глоба от 5000 долара, ако не присъствам. Билетите ми са купени преди два месеца и мога да го удостоверя".

Собственикът на "ТАД Груп" заяви, че се прибира през следващата седмица и планира веднага да се яви пред властите, за да помогне на разследването и да разбере в какво е обвинен.

Голяма е вероятността да бъде арестуван още на летището. "Наясно съм, нямам от какво да се страхувам", категоричен беше бизнесменът.