Финансовият магнат Джефри Епстийн бе намерен ранен в килия в затвор в Манхатън, предаде Ройтерс. Срещу мултимилионера има обвинения в трафик на непълнолетни момичета и сексуална експлоатация, част от която е извършена на собствения му о-в Литъл Сейнт Джеймс, наречен от американските медии Острова на разврата.

Раните на Епстийн са в областта на врата. Финансистът бил намерен вчера проснат на пода на килията. Според някои медии лицето му изглеждало синьо. Според изданието "Ню Йорк пост" Епстийн е откаран в болница, но не е ясно в коя точно и какво е състоянието му, както и по какъв начин е получил нараняванията. Нито представител на затвора, нито адвокатът на Епстийн отговориха на молбата на Ройтерс за коментар по случая. Неотдавна на Епстийн му бе отказано да излезе под гаранция, като адвокатите му планират да обжалват този отказ. 

Историята с Джефри Епстийн

66-годишният Джефри Епстийн, инвестиционен банкер и мултимилионер, беше задържан на 6 юли на слизане от частния си самолет в Ню Джърси. От почивката си във Франция той се отправи директно към затвора. Преди това служителите обискираха 40-стайното му жилище в Ню Йорк и откриха стотици голи снимки на малолетни момичета, пише Дойче Веле в статия, озаглавена "Как разобличиха мултимилионера, който посягаше на млади момичета".

Той е обвинен в сексуални посегателства над малолетни и склоняване към проституция. Съгласно обвинението, той е плащал на момичетата, за да правят секс с него, след което ги заставял да му търсят други жертви, които той - по сведения на свидетелка - прехвърлял и на приятели и познати. Някои от момичетата били само на 14 години. Епстийн отхвърля обвиненията и пледира невинност.

За банкера се знае, че е финансов консултант на милиардери. Твърди се, че самият той също е милиардер, или най-малкото мултимилионер, но точни данни за произхода и размера на състоянието му няма. Притежава различни имоти и два частни самолета, единият от които с псевдоним "Лолита експрес". Някои източници предполагат, че Епстийн е подмамвал клиентите си със секс-оргии, след което ги е изнудвал. Но и досега нищо не е доказано.

Още през 2007 година множество жени са подали жалби срещу Епстийн за сексуални посегателства. Но той успял да избегне съдебен процес, след като се признал за виновен и сключил сделка с федералната прокуратура. Той трябвало да излежи 13 месеца при много облекчен режим - имал е дори правото да работи в офиса си. Сделката е одобрена от тогавашния прокурор във Флорида Алекзандър Акоста, който по-късно става министър на труда в правителството на Доналд Тръмп - пост, от който той междувременно се оттегли именно заради връзките си с Епстийн.

Десет години по-късно героинята на тази история най-после успява да намери доказателства след проучвания, продължили година и половина. Джули Браун, разследваща журналистка в "Маями хералд", открива десетки предполагаеми жертви на Епстийн, разговаря с полицаи, на които навремето от най-високо ниво им било наредено да не разследват случая както трябва. Браун изчита съдебните документи и през ноември миналата година публикува серия от статии за предполагаемите престъпления на Епстийн - единствена тя дръзва да изнесе обвиненията пред обществеността.

При повдигането на обвинението нюйоркската прокуратура определя свършената от Браун работа като "изключителна разследваща журналистика". Тя успява да постигне това, което американското правосъдие преди това или не може, или не иска: да събере доказателства срещу Епстийн. "Те потулиха нещата - постараха се никой да не разбере мащабите на престъплението", казва Браун.

Целият случай би могъл да бъде пример за това как един мултимилионер може да се измъкне от правосъдието - включително покрай връзките си с хора от върховете. По информация на медиите, бившият американски президент Бил Клинтън е пътувал над 20 пъти с частния самолет на Епстийн. Самият Клинтън казва, че полетите били много по-малко, че повече от десет години не бил говорил с Епстайн и не знаел нищо за неговите "ужасни престъпления".

По данни на "Маями хералд", и британският принц Андрю дълго време е бил сред приятелите на Епстийн. Принцът също е обвиняван, че е правил секс с едно от момичетата на Епстайн - нещо, което той отхвърля.

За Епстийн се смята, че наистина разполага с изключително широки връзки - имал телефонните номера на известни артисти, учени, богаташи и предприемачи.

И за настоящия американски президент се твърди, че е летял със самолет на Епстийн, който пък бил член на частния клуб на Тръмп Mar-a-Lago. Различни медии поместват цитат на Тръмп от 2002-а година, в който той нарича Епстийн "фантастичен човек", включително и заради неговите предпочитания към млади момичета. Днес Тръмп се дистанцира от Епстийн и подчертава, че никога не му е бил фен. Нещо повече - има и сведения, че веднъж изхвърлил Епстийн от клуба си заради сексуално посегателство спрямо момиче.

Да не забравяме и Акоста, подал оставка като министър на труда по-малко от седмица след задържането на Епстайн. Преди това той още веднъж се опита да защити сключеното навремето съдебно споразумение заявявайки, че доказателствата тогава не били достатъчно и без сделка Епстийн би се измъкнал без затвор.

Ако бъде осъден, Епстийн може да влезе за 45 години зад решетките. Наблюдателите следят с интерес дали и този път няма да бъде сключена сделка: информация срещу намаляване на срока на наказанието. Ако Епстийн издаде имената на своите клиенти и съмишленици, може да стане неприятно за много хора с власт, пари и влияние в американското общество.