Деянов-ЛиЛана и прокуратурата влязоха в задочен спор днес. Повод за това стана изказване на бившата певица, че срещу нея няма никакви доказателства.  

"Познавам от много години Васил Божков и много други хора. Нашият бизнес няма нищо общо. В момента дори не поддържаме връзка". заяви пред bTV Лиляна Деянова. Преди дни Апелативният специализиран съд пусна певицата под домашен арест, тя е обвиняема за присвояване на европейски средства.

Деянова обясни обаче, че е искала съвети от Васил Божков за някои неща - съвети за ТОЛ системата, въпреки че той не разбирал много от IT сектора.

Тя обясни как е създала фирмата си, че е изучавала именно такъв бизнес в чужбина и че между техните фирми няма нито една транзакция и никога не е имало.

"Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари", смята ЛиЛана.

Тя показа обвинението си, в което пише, че е заплашвала служители на АПИ, че ще им поиска оставката и че е представила неверни сведения пред служители на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност.

По думите ѝ никъде в текстовете не е записано, че е отклонявала евросредства или не е изпълнявала проектите.

"Настоящият директор на АПИ в своите показания казва, че сме му поискали оставката и сме заплашили, че ще свикаме пресконференция и ще сезираме прокуратурата. Ние като граждани какво трябва да направим, ако видим, че дадена институция не работи - да емигрираме или да подадем сигнал?", коментира тя.

Деянова уточни, че има IT компания от 2012 г. заедно със съдружника й Мартин Димитров. Целта им е била да разпространяват продукти със социален принос.

"Проектите са от 2017 г. Спецпрокуратурата се сеща 3 години по-късно, че има нередност, при положение че нас са ни проверявали от 2018 г. Начинът, по който се одобряват средствата, е след като финансираш всичко и след верификация и страхотни проверки, парите се изплащат. Минали сме толкова проверки. След 2018 г. казахме, че никога повече няма да кандидатстваме по европрограми", продължи тя.

"Говори се за това, че с една от фирмите, с които сме работили, управител и собственик е моя приятелка. Което не е проблем. Прокуратурата има право да твърди всичко. Към момента нямам внесен обвинителен акт и се води разследване", обясни тя.

Според нея обвинението има предположения и по делото няма доказателства. Тя допълни, че 48 от нейните служители са били разпитани, като никой от тях не е казал, че е бил част, не е чувал или е бил подбуждан към престъпления.

Часове след коментарите на Лиляна Деянова Специализираната прокуратура излезе с информация, че до момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд са потвърдили тезата на обвинението, че събраните доказателства по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.

"Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване", пишат от прокуратурата.

От там посочват, че предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева.

Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.