Софийският градски съд призна за виновен за 3 престъпления и осъди на 9 години и 4 месеца "лишаване от свобода" шофьора на буса с мигранти, който блъсна полицейски микробус на Околовръстния път в София през ноември 2022 г. При катастрофата загина 51-годишният служител на МВР Кирил Петков. 

Найден Луканов получи ефективната присъда за това, че е причинил смъртта на Петков, както и средни телесни повреди на двама души по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества. Мъжът е управлявал превозното средство и без да има необходимата правоспособност. Второто престъпление е, че Луканов противозаконно е попречил на органите на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил, а третото - че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на 12 чуждестранни граждани, един от които не е навършил 16-годишна възраст, уточниха от прокуратурата.

Делото протече по съкратеното съдебно следствие, след като Найден Луканов се призна за виновен и изказа съжаление за извършените от него престъпления. Експертиза установи, че той е седнал зад волана във фаталната нощ на 21 ноември 2022 г., след като е употребил различни видове наркотични вещества - метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.

Съдът е преценил, че така направеното признание се подкрепя от събраните в хода на досъдебното производство доказателства. СГС наложи на подсъдимия едно общо наказание за трите престъпления - 9 години и 4 месеца "лишаване от свобода". Овен това Найден Луканов трябва да плати и глоба в размер на 15 000 лева.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде протестирано и обжалвано пред Софийския апелативен съд.