И Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни обществени поръчки за милиони.

"Отсега може да се каже, че в някои случаи са се извършвали нецелесъобразни разходи“, коментира служебният министър Янаки Стоилов.

Той уточни, че вътрешният одит е установил, че през миналата година Агенцията по вписванията (чиято директорка Габриела Козарева беше отстранена днес – б.р.) е сключила договор с „Информационно обслужване“, което не само е било изпълнител на дейностите за 1 млн. лв. без ДДС, но и е определило цената. Стоилов отбеляза, че за сходно видеонаблюдение на 3 сгради е било реализирано от министерството за под 100 000 лв. без ДДС.

Освен това в агенцията няма назначено лице по мрежова и информационна сигурност r не е имало и никаква организация на достъпа на различните нива служители до системите. А с IT въпросите се занимавали външни за структурата хора.

„Подобно допускане на 2 служители на „Информационно обслужване“, които са оперирали на граждански договор за по 5000 лв. месечно – има ли са неограничен достъп до регистрите без по никакъв начин да се контролира този достъп, за мен е меко казано смущаващо“, заяви зам.-министърът Иван Дерменджиев.

Той уточни, че досегашният директор на агенцията Козарева се е самоопределила за ръководител по два проекта по програма "Добро управление", като контрол по тях трябвало да указва подчиненият й главен секретар на Агенцията. По думите на зам.-министъра действията й нарушават нормативните изисквания и пораждат конфликт на интереси.

Другият заместник на Стоилов – Мария Павлова, обяви, че се министерството е поискало съдействие от АДФИ по пет обществени поръчки за над 75 млн. лв. с ДДС. Част от поръчките са за доставка на храна, олекотени завивки, работно облекло за надзиратели и дезинфекция в затворите. 

„Трябва да отбележа, че българските затворници чрез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала до 30 лева за килограм, при положение, че марковите кафета могат да се купят на двойно по-ниска цена“, иронично коментира министърът, като добави, че има и олекотени завивки, чиято цена е натежала двойно над нивата, на които могат да бъдат закупени.

Той даде пример и за 43 000 лева, дадени за надзор и контрол на преустройството на магазин с големината на апартамент в архивно помещение. Стоилов допусна, че „хора от ранга наФранк Лойд Райд“ (известният архитект - б.р.) ще контролират това преобразяване, за да бъдат услугите им на тази цена.

Зам.-министър Павлова пък съобщи още за случай, свързан с изпита за юридическа правоспособност, при който е било предложено наемане на зала за 450 човека в Експо център за 38 хил. лв. без ДДС, след направено проучване и разговори с университетите са наети зали за 600 лв. общо.