Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на 23-годишния Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище от "задържане под стража" в домашен арест, съобщиха от съда.

Младият мъж обаче ще носи електронна гривна за проследяване. 

Иван Белишки е обвиняем за закана с убийство при условията на продължавано престъпление. На 17 януари 23-годишният мъж заплашил депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков с думите: "Ей, боклук, ще те убия!", а на 24 януари т.г. на ул. "Царево село" в София синът на панагюрския кмет повторил заплахите, като насочил и пистолет срещу народния представител.

Белишки бе задържан, а на 27 януари състав на Софийския районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постанови най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Обвиняемият обаче обжалва.

Според защитата, когато медиите влязат в съдебната зала, правосъдието излиза. Така адвокатът на кметския син обоснова твърдението си, че една от причините Белишки да е в ареста до момента е публичността на случая. Нямало опасност той да се укрие.

Самият Иван Белишки заяви пред съда, че случаят е поредната провокация към него и семейството му, предаде БТА.

Ще съдействам на разследващите. Условията в ареста са лоши и няма как да продължа следването си по право, каза младият мъж пред съда.

Магистратите се съгласиха, че младежът има постоянен адрес в Панагюрище и няма да се укрие. Прави впечатление системността в нецензурния речник. Това може да е довод да се мисли за риск от ново престъпление или риск от ескалация на напрежението, записа съдът в мотивите си.

Решението на СГС е окончателно. 

След като бе освободен, Иван Белишки каза пред медиите, че не се е заканвал на депутата. "Възраждане" е терористична партия и антибългарска организация, допълни кметският син.