Небезизвестният 44-годишен Пеньо Мангъров е задържан за изнасилване. През 1998 г. той беше задържан с отрязана глава в багажника на колата си в Чехия.

В ранните сутрешни часове на 05.09.2018 г., в къща, в София, Мангъров е изнасилил А. Д., като я принудил към това със заплашване - с думите: "Имаш две възможности: или да те пребия, да те изнасиля и да те изхвърля като куче, или да не се съпротивляваш и да стане по лесния начин!", като същевременно употребил сила спрямо пострадалата. Мангъров е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

Предвид високата обществена опасност на деянието и на извършителя, на 06.09.2018 г., дежурен прокурор от Софийска районна прокуратура е постановил задържането на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 08.09.2018 г. - за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Пеньо Мангъров - Чешкия бе заподозрян за две поръчкови убийства, извършени в Прага през 1998 и 1999 г. Мангъров бе осъден на 20 години затвор заради убийството на Ладислав Цимерман в чешката столица Прага на 27 декември 1998 г. Трима чехи са били негови съучастници. По-късно присъдата му беше отменена от Апелативния съд заради допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство и делото беше върнато на Окръжна прокуратура за доразследване. Предприемачът Цимерман бил поръчан от съпругата му Мартина

 По другото обвинение - за убийството на Иржи Витек, Чешкия бе признат за невинен. Мангъров твърдеше, че по това време не е бил в Чехия, а негов съученик и приятел от спортното училище в Пловдив потвърди алибито му.

През 2004 г. Мангъров е осъден на 8 г. лишаване от свобода за изнасилване в Пловдив. Излиза от затвора през октомври 2010 година. Няколко месеца след това той е отново зад решетките. През юни 2011 г. той е задържан след спецакция на ГДБОП в столичния квартал "Люлин". До ареста му се стига след продължило над половин година разследване. Чешкия е задържан, защото изнудвал няколко жени за баснословни суми, биел ги, заплашвал ги с убийство, принуждавал ги да проституират и да му дават различни вещи - телевизори, златни бижута, лаптопи и мобилни телефони. При ареста в дома му са намерени документи за банков сейф на негово име, договор за прехвърляне на заем от 60 000 лв., договор за наем и мобилни телефони.

За последно е арестуван през 2013 г. за изнудване на жена, която срещнал в ареста. "Ако не ми дадеш 23 хил. лв., ще пусна в интернет клипче как правим секс. Ще го видят всички, включително родителите ти и дъщеря ти", заканил се Мангъров.