Софийският градски съд отмени мярката за неотклонение "парична гаранция" на Андре Токев, който бе задържан да шофира в пияно състояние по време на изпитателния срок на условна присъда за същото провинение.

Съдиите постановиха домашен арест за известния готвач. Токев няма право да напуска дома си без да получи разрешение и то по уважителни причини. Той пък помоли съда да не бъде сниман в съдебната зала, както и да не му бъде налагана най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Токев отново изрази съжаление за случилото се. Адвокатът му Иван Антонов пък заяви пред магистратите, че протестът на държавното обвинение е неоснователен и допълн, че клиентът му няма да се укрие.

"Андре Токев има постоянен адрес, на който живее със семейството си. Той не е личност със завишена обществена опасност. Дава работа на 25 човека, работи по 16 часа на ден, не виждам как би се укрил, пледира защитникът.

Съдът обаче счете, че готвачът е извършил престъплението, за което е обвинен, умишлено и в изпитателен срок по друго дело за същото деяние, като не се е възползвал от дадения му шанс.

"Не може да се остави без внимание и това, че е управлявал автомобила по начин, които сериозно застрашава всички участници в пътното движение, мотивира се съдът. Единствено заради здравословното състояние на Токев, съдът определи мярка "домашен арест", която в достатъчна степен ще гарантира обществената сигурност.

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Преди седмица районните магистрати определиха мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева на 52-годишния Токев, но прокуратурата протестира решението им. Тогава готвачът изрази съжаление заради случилото се и заяви, че е объркан и не знае какво точно се е случило. 

Андре Токев бе задържан на 31 октомври вечерта на столичното Околовръстно шосе по време на акцията на Пътна полиция срещу шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества. Готвачът шофирал пикапа си по джанти и с висока скорост, след като разкъсаните му гуми изпаднали. Пробата му с дрегер показала 1,9 промила алкохол в издишания въздух, а кръвната проба - 1,7 промила.

Снимка: Bulphoto

По-късно от прокуратурата съобщиха, че той е извършил престъпление в условието на рецидив, тъй като през 2019 г. му е наложела условна присъда с изпитателен срок за същото нарушение.