Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, за когото днес се разбра, че е разследван за търговия с влияние заради нерегламентирани контакти с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, беше отведен за разпит в сградата на Специализираната прокуратура. 

"Лично аз го призовах по телефона, за което е изготвен протокол. Дошъл е сам в сградата на Специализирания съд и се разпитва в момента като свидетел", обяви пред журналисти прокурор Генка Бързашка.

Тя наблюдава делото за незаконен внос на боклук, по който Пламен Бобоков е обвиняем заедно с брат си Атанас, вече бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още няколко души. По-късно се очаква решението на съда дали ще остави и Пламен Бобоков в ареста, където вече са другите двама, за което настоява прокуратурата.

По-рано в дома на Узунов в столичния квартал "Кръстова вада" беше изпратен екип прокурори, които извършиха обиски за събиране на доказателства.

Снимка: БНТ

Полицията влезе и в дома на президентския секретар в Пловдив. Цивилни и униформени служители извършват претърсване в семейното му жилище на бул. "Шести септември".

По-рано прокуратурата разпространи част от комуникация между Пламен Бобоков и Узунов. От нея става ясно, че на 27 декември 2018 г. секретарят на Румен Радев е изпратил на бизнесмена съдебно решение по делото за танкера "BADR", което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд и става публично достояние едва 6 дни по-късно.

"Разговор между г-н Пламен Бобоков и секретар при президентството г-н Пламен Узунов във връзка с решение на ВАС. Г-н Пламен Узунов, очевидно помолен за съдействие от Бобоков, му изпраща като прикачен файл чрез програмата "Телеграм" проект, неподписан на решение на ВАС, касаещ отмяна на заповед на директора на Дирекция "Морска администрация - Бургас", с която корабът "BADR", плаващ под либерийски флаг, е бил задържан на пристанището. ВАС отменя тази заповед и дава разрешение формално корабът да отплува. Като Узунов изпаща на Бобоков, както казах, неподписан проект на това решение на ВАС като му казва - "Ето това ще излезе в оригинал", уточни прокурорът Петър Белчев пред БНТ.

Самият Пламен Бобоков от своя страна заяви, че няма спомен за съдебното решение и не е видял нищо.

Според разследващите обаче двамата постоянно разменяли съдебни актове и уреждали заличаване на криминалистични регистрации.

Специализираната прокуратура публикува и комуникация на Пламен Бобоков, от която става ясно, че е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурора от Русе Николай Николов за административен ръководител на Окръжната прокуратура. Натискът на бизнесмена обаче се е провалил и е избран друг кандидат.

От президентството до момента не са коментирали новия скандал.

Очаквайте подробности какво каза още наблюдаващият прокурор по делото, докато съдът решава дали да остави в ареста и Пламен Бобоков, който беше задържан, въпреки че плати 1 млн. лева гаранция.