Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Градския съд обвинителен акт срещу Христо Г. за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Той е предаден на съд, затова, че в периода 01.10.2011 г. до 14.11.13 г., в условията на продължавано престъпление, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения от 917 617.31 лева, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мъжът реализирал престъплението като при воденето на счетоводството многократно съставял документи с невярно съдържание, в които отразявал сделки, без те да са реално осъществени. След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред ТД на НАП 25 пъти потвърдил тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска ДДС.

Христо Г. заемал длъжността "счетоводител" на фирмата, но реално ръководител и осъществявал цялата му търговска дейност .

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 8  години и глоба от 5000 до 20 000 лева.