Десетокласникът Кристиян Тодоров и съучастникът му Галин Минчев бяха предадени на съд за опита за убийство на охранител в заведение "Гетсби" Армен Алексиян, станал на 28 януари тази година, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Случаят в заведението, в което е имало около 400 посетители, стана публично известен във Варна заради агресията и личността на двамата подсъдими. Въпреки непълнолетието си, Кристиян бил чест посетител в "Гетсби", а съучастникът му Галин не пропускал да създаде проблеми при всяко свое посещение там, като унижавал персонала и по правило създавал конфликти с посетителите, охранителите. Ходел винаги въоръжен и никога не позволявал да бъде проверен на входа на заведението, както и в нощта на извършеното тежко умишлено престъпление. Пострадалият охранител Армен А. оцелял по чудо и само благодарение на компетентната намеса и усилия на лекарите.

Двамата подсъдими се познавали от спортните зали, където тренирали. След скандал с друга компания те били изведени от заведението. Пред него ученикът държал за краката охранителя, а Галин размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния Армен. Извършил повече от 15 замахвания с нож, а един от ударите попаднал в лявата гръдна половина на охранителя, близо до сърцето. Нараняванията са описани подробно от назначената по делото съдебномедицинска експертиза.

След извършеното престъпление съучастниците в опита за убийство се разбягали. Екип на полицията успял да задържи непълнолетния Кристиян, който бил отведен в болницата. Пред полицаите развил защитна версия, че бил свидетел на намушкване с нож. Първоначално бил освободен, а по-късно привлечен като обвиняем за опита за убийство.

Галлин избягал от местопроизшествието с автомобил. По-късно той беше обявен за издирване и едва на 29 май тази година задържан във варненско казино. След като не се подчинил на разпорежданията на полицейския екип, след преследване с произвеждане на предупредителни изстрели той е бил арестуван.

Макар и с чисто съдебно минало, срещу вече 17-годишния Кристиян се водят две досъдебни производства за въоръжен грабеж в хранителен магазин и за кражба в съучастие от същия магазин. Води се и преписка срещу него за увреждане на автомобил, както и за лека телесна повреда по хулигански подбуди, като при задържането му в него е намерен 1,12 г кокаин.

Галин М. е осъждан два пъти от Специализирания наказателен съд за участие в две организирани престъпни групи. Едната под ръководството на Николай Т. - Чирпанския, а другата - на Радослав К., както и за други престъпления.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. И двамата са с мярка за неотклонение "Задържане под стража".