Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд четирима мъже с обвинение, че са причинили смъртта на 13-годишно германско момиче поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщиха от държавното обвинение.

Около 11,30 часа на 11 юли 2011 г. охранителят на хотел „Берлин“ в курорта Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на момиче, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади 13-годишното дете. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона.

Около 22,30 часа 13-годишната Сара, която била пристигнала от Германия с баща си на почивка в българския курорт, починала в болница.

Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност.

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим е проектантът в част „Технологична“, за когото производството ще се гледа задочно, тъй като не е известно местоживеенето му. Забавянето на делото е заради продължителното му издирване. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел „Берлин“, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете.

Всички подсъдими са с чисто съдебно минало. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за разглеждане на 21 юни във Варненския окръжен съд.