Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение от "Домашен арест" в "Задържане под стража" на бившия директор на Дирекция "Контрол и правни дейности" Пламен Георгиев в Държавната комисия по хазарта по протест на прокуратурата. Той е обвинен за участие в ръководената от Васил Божков организирана престъпна група и за длъжностни престъпления.

По отношение на него съдът отмени определението на първата съдебна инстанция и потвърди тезата на Специализираната прокуратура, че са налице данни, от които може да се предположи участието му в престъпната група и извършването на длъжностни престъпения. В качеството си на директор на дирекцията от 2015 г. до 2018 г. обвиняемият е действал в съучастие и като съизвършител с тогавашния председател на комисията Огнемир Митев, а техен подбудител е бил Васил Божков. Налице е опасност обвиняемият да извърши на свобода друго престъпление.

Снимка: Булфото

Съдебният състав, с председател Георги Ушев, потвърди в същото време определената от първата инстанция мярка за неотклонение "Домашен арест" на Тодор Марков, доскорошния началник на отдел "Контролна дейност" в Държавната комисия по хазарта.

Според магистратите за него няма доказателства, че е участвал в организирана престъпна група.

Според защитата му обаче той не може да прави проверки сам без разпореждане на председателя на комисията.

За лицензите и контрола по събирането на таксите отговарял друг отдел в комисията.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: Булфото