Върховен касационен съд (ВКС) възстанови на работа Мариана Иванова, която бе уволнена преди две години като директор на детската градина в столичния квартал "Горна баня". Това обяви Кристиан Гьошев, който е адвокат на Иванова, предава БТА.

Случаят с надвишения прием на деца с хронични заболявания придоби популярност преди две години. След уволнението бе променена и Наредбата за прием на деца в общинските детски градини. Мариана Иванова ще се върне по-късно днес на старото си работно място - детска градина 164 "Зорница".

"След възстановяването й на работа, под формата на делегиран бюджет, общината ще трябва да й изплати всичките й заплати за този период от време в размер на 11 хил. лв., осигуровките й, както и разходите по разноските за делото", обясни адвокат Гьошев.

Адвокат Владислав Янев, който също представлява Иванова каза, че единствената вина на клиентката му е, че е заявила публично общоизвестен факт, свързан с начина, по който се приемат деца в детските градини.

От справката, направена от адвокатите на Иванова в хода на делото, за периода 2016 - 2017 г., и обявена днес публично, става ясно, че във въпросния период детската градина, която тя ръководи, е едва на седмо място по надвишен прием на деца с хронични заболявания - с шест повече.

Първенец в това отношение е ДГ 7 "Детелина" с 34 деца повече, ДГ 8 "Проф.Елка Петрова" - с 23 деца повече, ДГ 43 "Талант" - със 17 деца повече.

Адвокат Гьошев посочи, че от писмо на ресорния заместник-кмет Тодор Чобанов става ясно, че срещу въпросните директори, които също са надвишили приема на деца, дисциплинарни мерки не са предприети.

Мариана Иванова каза, че промяната в наредбата за прием не решава проблема с местата в детските градини, тъй като недостигът е прекалено голям и апелира да продължават да се строят нови.