Родители  излязоха на протест пред сградата на Столичната община в защита на дисциплинарно уволнената директорка Мариана Иванова. Те настояват тя да бъде върната на работа, тъй като е ръководела добре детското заведение.

Родителите са категорични, че не са били свидетели на нередности от страна на уволнената директорка Марияна Иванова. По думите им тя  много стриктен и добър човек. Детската градина е на много високо ниво. Не може един човек, който толкова много е сгрешил, да направи толкова хубави неща за това детско заведение, смятат протестиращите.

Решението на Столична община за отстраняването на Мариана Иванова дойде след сигнали, че директорката е приемала деца без документи за кандидатстване.

Нарушения има, категоричен е заместник-кметът по образование и култура в Столичната община доктор Тодор Чобанов.

"Няма как да си затворим очите, че госпожа Иванова има 24 случая на нерегламентиран прием. Ще сезираме и прокуратурата, а колегите, които се чувстват оклеветени, набедени, ще си я съдят госпожа Иванова и тя в съда ще трябва да доказва своите твърдения", каза Чабанов, цитиран от БНР.

От своя страна Иванова обвини служителите на общината в натиск  чрез есемеси и обаждания върху директорите на градини за прием на деца „по втория начин” и се закани да търси правата си по съдебен път.

Днес по bTV  тя показа и част от есемесите. Те съдържат имена и ЕГН-та на деца. Есемесите са от експерти на Столичната община и от районния кмет на „Овча купел” Христина Хаджигеоргиева.

Иванова показа и списък с инициали на приети „по втория начин” и къде и какво работят техните родители или близки.

Вижте >>

Марияна Иванова отново обяви, че натискът често идва от директора на дирекция „Образование” в общината Мария Минчева, но тя не рискувала да праща есемеси.

Уволнената директорка призна, че има вина, че не е изнесла данните по-рано.

В отговор на тези обвинения зам.-кметът Тодор Чобанов каза, че в показаните есемеси не вижда натиск. Възможно е г-жа Хаджигеоргиева да е искала информация за някое дете, уточни Чобанов.

На обвиненията отговори и районният кмет на „Овча купел”.

„Нека покаже целия текст на моето съобщения, да каже как съм оказвала натиск”, каза Христина Хаджигеоргиева.

Тя изпрати целия есемес, в който е изписано ЕГН и име на детето и накрая пише „ако е възможно”. Един есемес не е натиск, изпратила съм само един есемес … имам право да пращам есемеси, на когото си поискам, това не означава натиск”, каза още районният кмет.

Преди изпращането на есемес има разговор по телефона – вербален натиск, който е трудно доказуем, заяви обаче уволнената директорка.