Районният съд в Пловдив върна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от село Цалапица, помогнали на обвинения в убийството на Димитър Малинов Рангел Бирюзев да успее да избяга в чужбина и укрили тялото на жертвата.

Процесът се връща в досъдебна фаза, тъй като братята трябва да бъдат защитавани от двама, а не от един адвокат, както е в момента. Това се налага, тъй като показанията им за съучастието им в заравянето на трупа на 24-годишния Димитър се разминават, съобщи БНР.

Единият близнак отрича съпричастност, а другият е дал доброволни показания.

Защитата на 20-годишните близнаци от Цалапица поиска делото срещу тях да приключи още днес, след разпоредителното заседание и без събиране на още доказателства, но съдия Боян Кюртов не се съгласи, тъй като откри процесуално нарушение и върна процеса в досъдебна фаза.

Динкови в момента са обвинени в лично укривателство. Според прокуратурата те са помогнали на обвинения в убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев със заравянето на трупа.

"В показанията единият е заявил, че отрича съпричастност в укриването на тялото по какъвто и да е било начин, другият обаче е дал по-подробни обяснения, в които е казал, че двамата заедно са гледали да не дойде някой, докато Рангел заравя тялото", каза съдия Кюртов. Той посочи, че заради разминаванията във версиите няма как двамата бъдат с един адвокат и се налага делото да бъде върнато в досъдебна фаза, за да си осигурят втори защитник.

 Борислав и Валентин обаче остават с наложената мярка "задържане под стража", въпреки настояването на адвокатката им да бъдат под домашен арест.

 Преди близнаците да бъдат въведени в съдебната зала, близки и роднини на убития Димитър крещяха силно: "Убийци!".

След произнасянето на решението хората от Цалапица заявиха задоволство от това развитие на казуса, тъй като досъдебната фаза ще позволи да се изнесят повече подробности за замесените в убийството. 

Жителите на селото се вдигнаха на протест в Пловдив. Той започна половин час преди разпоредителното заседание по делото на близнаците от Съдебната палата в града под тепетата, след което в 12 часа се пренесе пред сградата на прокуратурата.

Протестиращите настояват за промяна в обвинението на братята - в момента то е за лично укривателство, че са помогнали на издирвания за убийството Рангел Бизюрев да се укрие и да избяга извън страната. Жителите на Цалапица искат двамата младежи да бъдат с обвинение за съучастие в убийството на Димитър Малинов.

По време на протеста има засилено полицейско присъствие.

И до момента Рангел Бизюрев се укрива в чужбина, макар за него има издадена Европейска заповед за арест. По неофициална информация, той поне два пъти е бил задържан - в Германия и Нидерландия, но после е пуснат заради пропуск в синхронизирането на детайли от българското законодателство с общоевропейското. Той визира липсата на съдебен контрол над издаването на европейската заповед за арест. От страна на българските власти няма официално потвърждение на тези информации.