Районният съд в Несебър не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на ямболския бизнесмен Динко Вълев и реши той да бъде пуснат от ареста срещу парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщиха от съда.

36-годишният ямболски бизнесмен, станал известен като "Ловеца на мигранти", беше задържан в неделя от полицията в Несебър, след като сам пусна видеоклип в социалните мрежи как удря просяк и плюе по него, докато го разобличава, че симулира физически увреждания, за да получава пари с просия пред хипермаркет в село Равда. Районната прокуратура в Бургас повдигна две обвинения срещу Вълев - за хулиганство и за принуда. Ако бъде признат за виновен той може да получи до 2 години затвор за хулиганството и до 6 години - за принудата.

"Съжалявам за постъпката си. Бях възмутен, че много възрастни хора дават пари на този човек, когото разобличих. Бих му предложил работа като пазач. Моля, за по-лека мярка", заяви пред магистратите Динко Вълев.

Защитникът му Виктор Паскалев също поиска по-лека мярка заради здравословни проблеми на ямболията.

Бизнесът на Вълев е свързан с търговия с цветни метали и пътна помощ. В съдебната зала той заяви, че се опасява, че съхранявани в складовете му 500 тона алуминий могат да бъдат откраднати. На въпрос на съдията за месечните му доходи Динко Вълев впечатли аудиторията, като каза, че се осигурява на 45 000 лева. Толкова била заплатата и на приятелката му, с която живеели на семейни начала и с която имали две деца. Акцентира и на кардиологични проблеми, които имал от година насам.

На излизане от съдебната зала, след като чу, че е освободен под парична гаранция, Динко бе лаконичен: "Какво значи да съм доволен, а на него няма ли да има наказание?", попита той, визирайки привличането под отговорност на мнимия просяк.