Състав на Софийски градски съд (СГС) потвърди решението на Районния съд, с което премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше осъден да заплати на депутатката от БСП Елена Йончева 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от негово публично изказване. 

СГС обаче отмени частта от решението на първоинстанционния съд, с което политическа партия ГЕРБ беше осъдена солидарно с Борисов да плати същото обезщетение на Йончева.

Тя заведе делото заради две изказвания на премиера по време на предизборната кампания през 2017 година, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за нейни интервюта, докато беше журналистка. Съдът приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от думите: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати".

Другата реплика, която според магистратите, навредила на Йончева, е "...бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава..." (става дума за бившия й приятел Сергей Станишев - б.р.).

Още на първа инстанция депутатката искаше 20 000 лева обезщетение, но съдът не уважи тази сума. Пред съда Йончева заяви, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ беше заради това, че Борисов говори от името на партията.

Премиерът и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като заявиха, че в речта си в предизборната кампания той говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висока търпимост към критика и да не се засяга от нея. Според ГЕРБ пък отговорността по Закона за задълженията и договорите е алтернативна и не може да се претендира като солидарна.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. Защитата му оспорири запис на Нова телевизия, който бил монтиран и затова бил негоден като доказателство. Съдът обаче отхвърли възражението, като любопитно беше, че се позова и на разпитания като свидетел Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение.

В решението си още Районният съд подчерта, че думите на премиера са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.