Бизнесменът Николай Банев остава в ареста, реши Апелативният специализиран съд.

В съдебната зала стана ясно, че след 6 месеца престой зад решетките срещу него са събрани нови доказателства. Има разпитани нови свидетели, както и направени две експертизи. Те доказват ролята му в организирана престъпна група, начина на източване на предприятията, както и за незаконно използване на парични средства от Банев, съобщи bTV.

Жалбата на защитата е основателна, но само частично, обясниха магистратите. Освен това Банев има парични средства да се укрие и да извърши друго престъпление, както и да окаже влияние върху неразпитаните свидетели.

Съпругата на бизнесмена - Евгения Банева, която вече обяви, че пак ще се кандидатира за евродепутат, ще стартира изборната си кампания другата седмица, съобщи адвокатът й Христо Ботев. Ако не й бъдат осигурени интернет и възможност за срещи с избиратели, ще се поиска изменение на мярката за неотклонение, уточни той.

Снимка: БТА

През 2014 година Банева отново се яви на евроизборите като независим кандидат, но събрала едва 0,279% от гласовете на избирателите.

Специализираният апелативен съд остави Николай и Евгения Баневи в ареста на 13 декември 2018 г. Френските власти ги върнаха дни по-рано, след като през лятото на миналата година бяха арестувани в Ница. Според прокуратурата от 2005 г. Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и са изпрали повече от 1 млрд. лв. Двамата отричат категорично обвиненията.