Спецсъдът отказа да пусне от ареста Евгения Банева, обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Решението бе постановено тази вечер след заседание, продължило няколко часа.

Бизнесдамата пледираше пред специализирания съд заедно с 2-ма адвокати, че няма общо с вменените й престъпления, предаде 24chasa.bg.

"Омръзна ми да ме лепят като гербова марка за съпруга ми. Преди брака ми с Николай Банева се казвах Евгения Златева Генчева", каза Банева, разграничавайки се индиректно от мъжа си.

Едно от обвиненията на съпрузите е, че са присвоили над 90 млн. лв. "Полимери", "Химически завод Панайот Волов", "Елма" и Топлофикация Казанлък".

"Какво разбирам аз от ТЕЦ-Казанлък. Знам само, че тецът подава топлина", оправда се Банева. И продължи: "Не фигурирам в нито едно дружество, нямам сметки и имущество".

Спецпрокурор Мария Дойчева обаче каза друго.

"Личната сметка на Банева била захранвана от секретарка на "Елма" АД, без бизнесдамата да е стъпвала в дружеството. Назначена била на трудов договор", обяви обвинителката. Заради вакационното селище "Русалка" Банева взела и заем от "Полимери", който не е върнала.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

По-рано прокуратурата декларира, че няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евровота. А тя отговори, че e трудно да си представи как ще води кампания от ареста.

"Условията в т.нар. "луксозен арест" на "Г.М. Димитров" са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.

Тя отрече пред медиите твърденията на прокуратурата, че е имала мобилен телефон в килията си, чрез който е разговаряла със съпруга си. Според държавното обвинение двамата се наговаряли да започнат хибридна война и да търсят подкрепа от руснаци.

"Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28 декември при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон "пълен тараш" беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил "Рамбо", заяви Банева.

Тя обясни, че вече е усвоила затворническия жаргон и затова използва думата "тараш" и допълни:

"Това е нахълтване на 5-6 човека, които разполагат с метални детектори за откриване на непозволени предмети и се изважда абсолютно всичко. Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено, иначе всички останали внушения приемам за абсолютна лъжа. Още повече внушения, свързани с това, че се организират хибридни войни в седмицата между Коледа и Нова година, когато лично аз искрено се съмнявам, че има някой трезвен руснак."