Софийският градски съд остави без уважение молбата на Будимир Куйович за предсрочно освобождаване от затвора, предаде "Фокус". Делото бе образувано по молба на Куйович за условно предсрочно освобождаване от затвора.

Известен като един от големите наркотрафиканти на Балканите, Будимир Куйович излежава 16-годишна присъда (постановена от ВКС през 2010 г.), след като бе задържан при специализирана акция на 30 декември 2007 г. за трафик на близо 60 кг хероин.

В съдебната зала присъства и самият Куйович, който заяви, че е съгласен с мотивите на защитата. А те са, че осъденото лице се е поправило и се разкайва за стореното. Защитата изтъкна и че лицето е изпълнило първата предпоставка за предсрочно освобождаване, а именно, че вече е изтърпял повече от половината му наложено наказание.

Държавното обвинение заяви на свой ред, че молбата на Куйович е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение. Според прокуратурата не е налице втората предпоставка за предсрочно освобождаване, а именно лицето да е дало достатъчно доказателства за своето поправяне в затвора.

В рамките на делото стана ясно, че подсъдимият не е допускал нарушения на трудовата дисциплина в затвора и дори е бил награждаван.

Според съда Куйович няма устойчивост от ефекта на поправянето си. Съдът отчете, че молбата на Куйович е подадена веднага след като е преминало половината от наказанието му.

По делото бяха осъдени и Михаил Янков - на 15 години затвор и 200 000 лева глоба; Стойко Дойчев - на 10 години затвор и 100 000 лева глоба; Николай Писков - на 10 години затвор и 100 000 лева глоба. Всички те са били обвинени за участие в престъпна група за трафик на наркотици.

Будимир Куйович поиска предсрочно освобождаване

Снимки: Иван Григоров

Будимир Куйович конвоиран на път за съдебната зала

Снимки: Иван Григоров