Будимир Куйович, който беше осъден за наркотрафик, иска да бъде освободен предсрочно. Това става ясно от съобщение на Софийски градски съд, в което се казва, че за утре от 11.00 часа е насрочено съдебно заседание, което да разгледа молбата на осъдения.

Куйович беше осъден окончателно от ВКС на 16 години затвор през 2010 г. (първоначално през 2008 г. на 18 г. от Хасковския окръжен съд) за ръководство и участие в организирана престъпна с цел трафик на наркотици. Присъдена му беше и глоба от 220 000 лева.

По делото бяха осъдени и Михаил Янков - на 15 години затвор и 200 000 лева глоба; Стойко Дойчев - на 10 години затвор и 100 000 лева глоба; Николай Писков - на 10 години затвор и 100 000 лева глоба. Всички те са били обвинени за участие в престъпна група за трафик на наркотици.

Според обвинението от 15 октомври до 29 декември 2007 г. всички те са участвали в организирана престъпна група, ръководена и създадена от Будимир Куйович с цел трафик на наркотици.

Куйович бе задържан на 30 декември 2007 г. Тогава служители на ГД "Борба с организираната престъпност" организираха спецакция, при която беше задържан сърбинът и българските граждани за трафик на близо 60 кг хероин.

След задържането на четиримата в края на декември 2007 г. в МВР се разрази скандал, който доведе до оставката на тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев. Арестуван беше и зам.-директорът на ГДБОП Иван Иванов.

По случая "Куйович" беше създадена в парламента временна анкетна комисия. Резултатът от нейния доклад е, че по отношение на Будимир Куйович не е упражнявано покровителство от ръководството на МВР.

Комисията трябваше да изясни дали Будимир Куйович, екстрадиран със заповед от директора на ГДБОП-МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от МВР-Разград.