Съдът отказа окончателно на прокуратурата издаване на европейска заповед за арест на бившия следовател Петьо Петров. Според апелативните съдии не може да се направи обосновано предположение, че Петров е извършил престъплението, в което е обвинен.

Бившият следовател, познат с прякора Еврото, е обвинен за длъжностно присвояване по делото "Осемте джуджета".

До края на миналата година срещу Петров имаше издадена такава заповед, но само от прокуратурата. След влезли в сила законови промени, този акт вече се издава от съда по искане на държавното обвинение. Така се стигна до процедурата, която приключва с решението на съда днес.

С решението си от днес апелативният съд потвърди определеното от градския съд от миналата година.

Днешният акт на съда не спира хода на разследването.

Бившият следовател беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол в края на май миналата година. Преди това в столичния ресторант в столичния в "Драгалевци" се проведе спецоперация, като обект на проверката трябваше да бъде именно Петров. Беше съобщено, че Еврото е избягал от ресторанта, под който са открити множество подземни изходи.

Петров и бившата му съпруга Любена Павлова са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от друг чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, свързано с аферата "Осемте джуджета". Това се наказва с от една до шест години затвор.

Появи се и слух, че Петьо Еврото се укрива в Дубай, но от МВР и Външно министерство направиха проверка по дипломатически канали, след което отрекоха.