Служители на МВР се събраха тази вечер в столицата, за да изразят несъгласие с появилите се мнения, че при сблъсъците по време на протеста срещу БФС снощи са престъпили рамките на закона.

Застанали под дъжда в градинката пред храм "Свети Седмочисленици" полицаите не приемат определения, прозвучали в медиите, с които се внушава, че при снощните вандалски прояви те са лошите, предаде БНТ.

За полицаите напрежението било предизвестено. Още сутринта намерили редица забранени предмети в автобус със фенове: "Множество метални палки, пиротехника, газови пистолети, ножове, боксове".

Разказват, че са станали свидетели на безпрецедентна агресия и че използването на водно оръдие е било наложително.

"Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щаха да пострадат много невинни жертви", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Действията, предприети снощи от СДВР и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, категоричен е и  вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви, че застава зад всички служители, които са предотвратили по-сериозни инциденти.

Но: "Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не поддават на провокации". Аз и колегите ми не толерираме подобно поведение. Именно затова директорът на СДВР вече е назначил вътрешна проверка. Всеки, който е превишил правата си ще понесе своята персонална отговорност".

От ръководството на сдружение "Левски на левскарите" казаха, че ескалацията до голяма степен се дължи на арогантното поведение на БФС и определиха случилото се между протестиращи и полицаи като налагане на криворазбрано правосъдие.

"Тези от привържениците на Левски, които членуват в по-големите организации вчера не бяха тук. Вчера футболните хулигани носеха униформи", коментира Никола Бошняков, зам.-председател на сдружение "Левски на левскарите".

От ЦСКА заявиха, че напрежение и сблъсъци между агитки не е имало. От там определиха действията на полицията като произвол. От Сектор Г са се надявали на мирно шествие, но е достигната точката на кипене.

Ранени и големи материални щети. Шокиращи клипове за безпрецедентни вандалски прояви, но и за полицейско насилие. Такава е равносметката след вчерашния протест.

Сред пострадалите са както демонстранти, така и полицейски служители. Официалните данни сочат - 24 протестиращи пострадали по време на сблъсъците с полицията, 7 от тях са останали в болница. 33-ма са ранените служители на МВР, като един е приет в лечебно заведение.

Спрямо близо 30 души, които първоначално са били задържани от полицията за 24 часа, са приложени мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, съобщиха от прокуратурата. Вече повдигнаха обвинение на подпалвача на полицейския бус. Грози от 3 до 10 години затвор.