Специализираният апелативен наказателен съд остави в ареста останалите петима задържани от групата на Димитър Желязков - Митьо Очите. На  Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев беше наложена най-тежка мярка за неотклонение - "задържане под стража". Магистратите приеха за основателни аргументите на прокуратурата, че ако обвиняемите бъдат освободени, за всеки от тях съществува висок риск да се укрие или да извърши друго престъпление.

Вчера съдът остави зад решетките още един задържан от бандата - Калоян Колев, който се върна от Испания и се предаде, друг - Карен Ованесян, пък беше пуснат от прокурор, защото е направил самопризнания. Все още се издирва само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото също има данни, че е участвал в престъпния бизнес.

След задържането им всички бяха обвинени, че са част от групата за изнудване, рекет и палежи на Очите, която действала от 2013 година. Днес обаче в съдебната зала стана ясно, че Иван Найденов остава само обвинението за извършване на умишлен палеж на игрална зала в Слънчев бряг, тъй като нито един от разпитаните свидетели, даващи сведения за дейността на бандата, не потвърждава той да е участвал в други престъпления, освен това няколко години той е бил в затвора.

Умишленият палеж обаче бил разкрит с ДНК анализ на ръкав на риза, иззет от местопрестъплението, по който са открити следи от Найденов. Той е уличен и с телефонните разпечатки и показания на свидетели.

Адвокатите на обвинените заявиха, че показанията на свидетелите звучат като художествена измислица, защото повечето от разпитаните говорели за събития от 2000-2002 г. Според част от твърденията основна цел на групата била да завземе погребалния бизнес в района.

Самият Димитър Желязков остава в ареста в Турция, като процедурата по екстрадирането му трябва да бъде задействана в срок до 30 дни след задържането му.