Дюлгеров беше задържан при акция за корупция заедно с бившия кмет на кв. "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Петко Дюлгеров е считан за посредник при предаване и получаване на подкуп и беше задържан за постоянно в ареста, докато се води делото срещу него.

"Дюлгеров е с много влошено зрение, необходима му е трансплантация на роговица, която трябва да се направи в най-кратък срок", каза пред медиите адвокат Мариана Тодорова, цитирана от БТА.

Адвокатът обясни, че има медицинска експертиза поискана от съда, в която лекарите казват, че ако се извърши такава трансплантация състоянието на подсъдимия няма да е съвместимо с условията на арест. Тодорова допълни, че операцията е планирана след около 20 дни, а молбата за трансплантация е от 2016 г.

По време на заседанието стана ясно, че според медицинската експертиза няма спешно състояние, от което да следва нуждата от операция на Дюлгеров.

Прокуратурата поиска да не се изменя мярката на обвиняемия. Съдът счете, че няма ново обстоятелство, което да налага промяна на мярката и отбеляза, че според експертизата Дюлгеров няма спешна нужда от операция. Като допълни още, че тази операция е можела да се извърши и по-рано, тъй като заболяването прогресира от години. Все пак, ако състоянието на Дюлгеров се влоши, той ще може да напусне ареста, за да се оперира.

По време на днешното заседание Петко Дюлгеров се оплака, че условията в ареста не позволяват да се грижи качествено за здравето си, като съдът определи, че прокуратурата трябва да окаже на съответните органи да предоставят необходимите условия на обвиняемия.

Определението на спецсъда може да се обжалва в тридневен срок.

Прокурор Рангелов каза пред журналисти, че ще бъде разпоредено при възможност да се осигурят подходящи условия в ареста за Дюлгеров. Той каза още, че скоро обвинителният акт срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще бъде внесен в съда.