Софийският районен съд (СРС) оправда Иван Цонев и Александра Стоилова, обвинени в хулиганство и за скъсан пагон на полицай, по време на инцидент пред Първо районно управление в столицата преди 5 години. Двамата младежи бяха признати за невинни над 4 години след внасянето на обвинителния акт и след изтичане на абсолютната давност по едно от обвиненията, съобщи "Лекс".

Случаят - станал на 15 септември 2013 година, стана известен след излъчен по-късно в "Господари на ефира" запис от полицейска камера. Цонев и Стоилова бяха обвинени, че докато са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, той е ритнал един от тях и е откъртил задната чистачка на друг. След това двамата започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а момичето му скъсало пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си.

Стоилова обаче се оплака, че служителят на МВР ѝ ударил два шамара и отрече да му е късало пагона. Излъчените записи наистина показаха, че след задържането на двамата ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението.

Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че Стоянов е излъгал и е извършил дисциплинарно нарушение, за което се предвижда уволнение, тъй като има данни, че е набедил момичето в престъпление, за което то е предадено на съд. Потърпевшата подаде три жалби в прокуратурата с искане да се провери поведението на полицая. Държавното обвинение обаче отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, доверявайки се на показанията на колегите му, които го подкрепят. Прокурорите приеха, че макар на записите да се вижда, че полицаят влиза със здрава униформа, той е "използвал безопасна игла от служебната карта, с която веднага закрепил скъсания ръкав и пагон".

Стоилова обаче заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, по което той поиска отговор дали младата жена е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да й плати обезщетение от 5500 евро.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Цонев. Двамата бяха обвинени в хулиганство, което се наказва с до 2 години затвор, а за скъсания пагон Стоилова получи обвинение и за повредено "формено облекло, служебни знаци или надписи, носени или поставени по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи", за което се предвижда до 1 година затвор. Според НК абсолютната давност за наказателно преследване по този текст е изтекла отдавна, тъй като е четири години и половина, а от "скъсването" на пагона са минали повече от 5 години.

Присъдата на СРС е от 8 ноември, като Цонев и Стоилова са оправдани по всички обвинения, но прокуратурата може да я протестира пред Софийския градски съд.